The World Of Science
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΘΗΣΗ
YΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ
Μαστοράκη Μαρία
Παπακώστα Άννα
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Afroditi, Alexandros, Andreas, Antonios, Antony, Asimina, Dimitra, Dimitra, Georgios, Giorgios, Giorgios, Ioanna, Karolos, Konstantina, Maria, Marianna, Marilou, Marios, Maritina, Mike, Nikolas, Panagiotis, Savvas, Sofia, Spiros, Spyros.
Ταυτόχρονη άφιξη των νέων επισκεπτών στον Άρη
Δύο δορυφόροι, δύο ρομπότ και ένα ελικόπτερο
Μέχρι σήμερα μόνο οι Η.Π.Α. είχαν καταφέρει 8 φορές να προσεδαφίσουν ένα διαστημικό σκάφος στον Άρη. Επίσης 5 τεχνητοί δορυφόροι περιφέρονταν γύρω από τον κόκκινο πλανήτη ( 3 Αμερικανικοί, 1 Ευρωπαικός και 1 Ινδικός).
Τον Ιούλιο του 2020 η θέση του Άρη ήταν πολύ ευνοική ως προς την Γη και έτσι 3 αποστολές από διαφορετικές χώρες ξεκίνησαν το ταξίδι προς τον Άρη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.), η Κίνα και οι Η.Π.Α. έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2021 στον πλανήτη με πολύ μικρή χρονική διαφορά.
Τα Η.Α.Ε. έθεσαν σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον 6ο τεχνητό δορυφόρο που υπάρχει! Ο δορυφόρος ονομάζεται Amal (Ελπίδα) και θα κάνει έρευνες για το κλίμα του πλανήτη και την διαρροή της ατμόσφαιρας στο διάστημα.
Η Κίνα έστειλε την αποστολή Tianwen-1 που περιλαμβάνει έναν τεχνητό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη ανεβάζοντας τον αριθμό των δορυφόρων σε 7 και ένα ρομπότ σε διαστάσεις αμαξιδίου του γκόλφ που θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη. Η προσεδάφιση θα γίνει στην πεδιάδα Utopia Planitia όπου είχε προσεδαφιστεί το 1976 το Viking 2 από τους Αμερικανούς. Η λειτουργία του στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια και θα ερευνήσει την ύπαρξη νερού και πάγου κάτω από την επιφάνεια του Άρη καθώς και ίχνη μικροβιακής ζωής.
Οι Η.Π.Α. προσεδάφισαν το πυρηνοκίνητο ρομπότ Perseverance της NASA με στόχο την συλλογή και μελέτη δειγμάτων πετρωμάτων από τον Κόκκινο πλανήτη με τελικό σκοπό την μελλοντική μεταφορά τους στην Γη. Επίσης θα γίνουν έρευνες για ύπαρξη μικροβιακής ζωής. Όλα αυτά θα γίνουν και με την βοήθεια ενός μικρού ελικοπτέρου που για πρώτη φορά θα πετάξει στην λιγοστή ατμόσφαιρα του Άρη. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για ιπτάμενες εξερευνητικές αποστολές.
ΠΗΓΕΣ www.tovima.gr , www.in.gr
Mόλις 1.5 min πριν την προσεδάφιση του Perseverance στην επιφάνεια του Άρη
Πανηγυρισμοί στη NASA μετά την επιτυχή προσεδάφιση του Perseverance
Mόλις 1.5 min πριν την προσεδάφιση του Perseverance στην επιφάνεια του Άρη
Κέντρο ελέγχου στο Dubai
H αποστολή Tianwen 1 στον Άρη
Κέντρο ελέγχου στο Dubai
ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ROVER PERSEVERANCE
Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2021 όλη η επιστημονική κοινότητα παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος Perseverance της NASA στον πλανήτη Άρη! Η αποστολή αυτή ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020 και μετά από ταξίδι περίπου 7 μηνών έφτασε στον Άρη. Σκοπός της αποστολής είναι να γίνουν μελέτες για το έδαφος του Άρη συλλέγοντας πετρώματα με σκοπό την μεταφορά τους στη Γη αλλά και έρευνες για τη ύπαρξη ζωής στον Άρη.
Ας ακολουθήσουμε τα βήματα του διαπλανητικού ταξιδιού με την βοήθεια των παρακάτω συνδέσμων κι ας βρεθούμε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Η εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε το rover Perseverance έγινε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 30 Ιουλίου 2020. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκτόξευση:
Η προσεδάφιση του rover Perseverance στην επιφάνεια του Άρη έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την προσομοίωση της προσεδάφισης:
Στην αποστολή του rover υπάρχει και το μικρό ελικόπτερο-drone Ιngenuite το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για τις πρώτες ιπτάμενες αποστολές εξερεύνησης του Άρη, Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την προσομοίωση πτήσης του ελικοπτέρου:
Και τώρα μπορούμε να παρακολουθήσουμε εικόνες από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη
Διακρίνουμε στο κάτω μέρος του διαστημικού οχήματος το rover λίγο πριν αφεθεί στην επιφάνεια του Άρη
Η απογείωση έγινε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ
Διακρίνουμε στο κάτω μέρος του διαστημικού οχήματος το rover λίγο πριν αφεθεί στην επιφάνεια του Άρη
Rover Perseverance
To ελικόπτερο Ιngenuite θα κάνει τις πρώτες ιπτάμενες αποστολές εξερεύνησης του Άρη
Φωτογραφία του Άρη από το Perseverance
Rover Perseverance